Hjulinställningar

Axel- och hjulinställning

Spara däck, bränsle och mycket mer med korrekt axel- och hjulinställning.

Hos oss, som är en certifierad Scania-verkstad, kan du enkelt och snabbt ställa en diagnos på ditt fordon, dvs få reda på åt vilket håll hjulen och axlarna pekar.

Däckslitage på ditt fordon har många orsaker och följder:

I förebyggande syfte är det viktigt att anlita en expert som har rätt kompetens och utrustning för att mäta hjulvinklarna och optimera ditt fordon så att:

• det undviker onormalt däckslitage och förhöjd bränsleförbrukning
• det rullar rätt på körbanan och undviker s k ”dogrun”
• det får bra styrförmåga och kortast möjliga bromssträcka
• det undviker onormalt mekaniskt slitage och utmattningsskador

En annan aspekt är förarens körstil. En ryckig körning har naturligtvis stor inverkan på däckslitage och bränsleförbrukning. Scania Effektiv Körning är en utbildning som fokuserar på chaufförens körsätt, attityd och körskicklighet med målet att sänka bränsleförbrukningen. Läs mer här

Chansa inte – kontrollera hjulvinklarna på ditt fordon!
Det är inte enbart däcken som slits på ett fordon, det är mycket mer än så. Om en hjulmätning i verkstaden visar att ett fordon har felaktiga hjulvinklar så får det olika konsekvenser när fordonet körs på vägen beroende på vad som är fel. När det gäller däckslitage och onödigt hög bränsleförbrukning gäller det att vara förutseende. När du upptäcker onormalt däckslitage är skadan redan skedd. Massor av energi har då redan förbrukats enbart för att förflytta däckens anläggningsytor i sidled på körbanan. Se därför till att kontrollera hjulinställningen på ditt fordon regelbundet.

Innan en hjulinställning görs är det också viktigt att kontrollera och åtgärda slitage och glapp i bussningar och leder för att få korrekta mätvärden.

För mer information om axel- och hjulinställningar och utrustningen vi använder i våra verkstäder gå in på www.josam.se

Vill du veta mer? Kontakta oss

Richard Petersson

Servicechef Scania Värnamo

0370-205 38 rickard.petersson@svenstigs.se