Svenstigs Bil Scania hjälper dig med bromsanpassning av släp

Bromsanpassning

Bromsanpassning Lastbil

Bromsanpassning mellan lastbil och släp med EBS bromssystem. 

I samband med leveransen av ditt nya släp vill vi göra dig uppmärksam på behovet av bromsanpassning mellan lastbil och släp. Denna bromsanpassning är en förutsättning för att fordonets bromsar skall motsvara dina förväntningar på bekymmersfria bromsar, där säkerheten aldrig äventyras. 

Vad är bromsanpassning?

Det som avses med bromsanpassning är inte den traditionella varianten med inställning av bromskraft, utan istället en medveten anpassning av bromsarnas start tidpunkter i förhållandet lastbil och släp. Förhållandet justeras i lastbilens fordonsdator och kallas vanligtvis förbromstryck. Förbromstrycket avgör starttidpunkten för bromsen på ditt släp i förhållande till lastbilens när bromsen aktiveras i lastbilen. 

Genom EBS systemet anpassas bromskraftbehovet mellan fordonets bromsande axlar. EBS systemet påverkar inte förbromstrycket och skall därför vara så litet som möjligt. För högt förbromstryck resulterar alltid i överslitage på släpets bromsar. Garantin täcker inte denna typ av slitage. 

Vi på Svenstigs kollar vilket förbromstryck du har på lastbilen. Det är vanligtvis inställt på ca. 0.6 bar, men bör inte överstiger 0.3 bar. På ett skivbromsat släp med EBS bromssystem rekommenderas inte högre förbromstryck.

Förlänger livslängden på bromsarna och ökar säkerheten.

Att justera förbromstrycket på din lastbil är en enkel och snabb åtgärd, som sparar pengar och ökar säkerheten samt förlänger livslängden på fordonets samtliga bromsar.

Välkommen Kontakta oss

Vi hjälper dig med bromsanpassning.

Lastbilar richard

Richard Petersson

Servicechef Scania Värnamo

0370-205 38 rickard.petersson@svenstigs.se