Svenstigs Bil historia

Historia

Svenstigs historia

Verksamheten började redan 1929, som bilföretag i Smålandsstenar. Den då 22 år unge bondsonen Wilhelm Svensson (Svenstig) var mera intresserad av ny teknik än av faderns lantbruk och byggde en liten verkstad vid Nissastigen. Reparationer av de få bilar som då fanns var grunden för verksamheten som snart också kompletterades med försäljning av begagnade bilar. Efter några år togs också försäljning av nya bilar upp på programmet och vårt första nybilsmärke var DKW. Företaget utvecklades efterhand och första stora milstolpen blev agenturen för Scania och Volkswagen som ingicks i januari 1952.

Under 50 och 60-talet växte företaget snabbt med biltrafikens expansion. Svenstigs etablerades också i Värnamo och Gislaved med försäljning och verkstäder. I slutet av 60-talet kom Wilhelms son Bengt in i företaget för att ta över ansvaret som vd. Verksamheten har efterhand utökats med fler agenturer och nya inriktningar. Antalet medarbetare, som i början av 50-talet var ca 15, ökade till ca 65 i slutet av 60-talet och idag är vi ca 110. Företaget är nu inne i sin tredje generationsväxling där döttrarna, Anna och Karin Svenstig har kommit in som ägare och sitter med i företagets styrelse. Ordförande i styrelsen är Anna Svenstig. Vd är Mim Andersson.

Svenstigs historia i årtal

1929

Företaget börjar sin verksamhet i Smålandsstenar.1950
Ny verkstad byggs i Smålandsstenar.1952
Agenturerna för Scania och Volkswagen knyts till företaget som nu också börjar sin verksamhet i Värnamo.

1957

Första försäljningskontoret öppnas i Värnamo.

1961

Vi flyttar in i en komplett bilanläggning för lastbilar och personbilar på Malmstensgatan i Värnamo. Denna byggs senare ut under 70-talet.

1965

Vi bygger personbilsanläggning med försäljning och verkstad på järnvägsgatan i Gislaved.

1975

Agenturen för Audi övertas av Svenstigs och vi har därmed två personbilsmärken i sortimentet.

1980

Vi växer ur lokalerna på Malmstensgatan och bygger helt ny rationell bilanläggning på Nydalavägen i Värnamo. Företagsledning och administration flyttas samtidigt från Smålandsstenar till Värnamo.

1993

Vi utökar vår verksamhet med Scaniaagenturen för bussar i södra Sverige, Skåne, Småland och Blekinge. I Gislaved flyttar vi till betydligt större bilanläggning på Hagagatan. Vi börjar sälja vårt tredje personbilsmärke, Seat.

1994

Bussverksamheten utökas genom att vi introducerar en helt ny turistbuss, Irizar, på den Nordiska marknaden. Efter en framgångsrik introduktion säljs agenturen 1998 till Scania.

1995

Vårt fjärde personbilsmärke, Skoda, börjar säljas av vårt dotterbolag Europabilar i Gislaved.

1997

Vi bygger en särskild bussverkstad på vår anläggning i Värnamo.

1999

Vi bygger särskild bilhall för Seat i Värnamo och för Skoda i Gislaved.

2001

Vi bygger om bilhallen i Gislaved för Volkswagen och Audi enligt ett nytt koncept, framtaget av respektive märke.

2007

Vi bygger ut vår lastbilsverkstad, där behovet av att kunna hantera större volymer på lastbilsreparationer är nödvändig.
Utbyggnaden består av en toppmodern bussverkstad med extra längd och bredd för att möta kraven på utrymme för hantering och optimal service av moderna bussar.

2009

En helt ny separat Audi-anläggning byggs enligt Audis koncept. Anläggningen tillhör de första i sitt slag i Europa.

2010

Bilhallarna i Gislaved och Värnamo byggs om till nya toppmoderna Volksswagen Showroom med ett helt nytt inredningskoncept. Med bland annat en skön lounge, snyggare shop, nytt leveransrum och lättillgänglig dialogplats arbetar nu Sälj och Service-team ännu tätare ihop för att serva dig som kund på bästa sätt.

2011

Ett nytt Scania kundcenter byggs i Värnamo. Byggnationen innefattar kontor för Scania försäljning och administration samt kundmottagning och ett helt nytt toppmodernt lager. Kunderna har också fått tillgång till en ny kundlounge med varuautomat, kaffe, internetuppkoppling och TV.

2013

Volkswagen-utställningarna byggs om till det nya modularkonceptet.

2015

Skodahallen i Gislaved byggs om enligt det nya modularkonceptet.

2015

Vi öppnar ett nytt toppmodernt skadecenter med integrerad lack i Värnamo.

2017

Vi etablerar oss i Halmstad och inviger en ny Audianläggning.

2018

Vi inviger vårt Begagnatcenter i Halmstad