Vinterdäck

Har du rätt däck för säsongen?

Vilket däck är bäst?
Vad som är ett bra eller dåligt däck syns inte alltid på utsidan, utan handlar om på vilken bil det sitter och hur det används.

Grundkonstruktion, dimension, mönster och gummiblandning varierar mellan olika däck. Det är den unika sammansättningen av dessa faktorer som ger däcket sin unika karaktär i förhållande till andra däck. För att hitta rätt däck till din bil hjälper våra experter dig.

Förvara dina däck på våra femstjärniga däckhotell.

Med däck som fått vila på ett bra däckhotell kör du längre på dina däck då gummit konserveras bättre.

Vi har koll på hur du förvarar de på bästa sätt.

 

Fler tjänster för däck & fälgar

Att tänka på för att köra säkert Checklista vad du behöver tänka på för att köra säkert.

1. Byt i tid

Lagen säger att du ska ha vinterdäck från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Vinterdäcken kan vara dubbade eller dubbfria. Det är tillåtet med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april om det ska bli eller redan är vinterväglag.

2. Kolla hur däcken mår

Däcket slits olika beroende på körstil och hastighet. Tänk på att kolla däckets mönsterdjup innan du byter.

3. Tänk på att däcken åldras

Med tiden hårdnar gummit i dina däck och greppet försämras. Vi rekommenderar att du inte har däck som är äldre än fem år. Det är lätt att se hur gamla däcken är: Leta efter texten DOT och en rad siffror på däcket (längst ned mot fälgen). De sista siffrorna visar tillverkningsvecka och år.

4. välj rätt dimension

Däcken du köper ska vara anpassade för bilens vikt och hur fort bilen får köra. Audi, Volkswagen och Škoda har testat sig fram till vad som är optimalt för bilens väghållning och prestanda och vilka däck som bäst passar fälgarna. I bilens registreringsbevis står det vilken dimension däck och fälgar ska ha. Enklaste sättet att se till att det blir rätt är att ta hjälp av däckexperterna hos oss.

5. välj ett premium däck och välj dubb eller friktion

När din Audi, Škoda eller Volkswagen lämnar fabriken är den utrustad med premiumdäck anpassade just för din bilmodell. Däcken kommer från våra samarbetspartners och vi rekommenderar att du väljer någon av dem när du ska köpa nya däck. Det lönar sig ofta eftersom däcken har lägre rullmotstånd och gummiblandningar som klarar många mil och ger bra bränsleekonomi.

6. Efterdra och kontrollera lufttryck

Någon vecka efter att du skiftat hjul bör du efterdra hjulskruvarna så att de sitter ordentligt. Kontrollera även lufttrycket då och då. Fel lufttryck påverkar köregenskaperna, bränsleförbrukningen och däckets livslängd på ett negativt sätt

7. Byt till vinterdäck i tid

Från och med 1 december till 15 april är det lag att använda vinterdäck. Men tänk på att snön kan komma tidigare och att det redan från 1 oktober är tillåtet att köra på vinterdäck om det är eller ska bli vinterväglag

8. Lagra däcken rätt

Lagra däcken rätt så räcker de längre. Däck är känsliga för värme och solljus, därför är det mörkt, torrt och svalt som gäller. Däck på fälg lagrar du liggande, lösa däck stående.

9. Däckhotell – spar utrymme och tid

Vi erbjuder femstjärnigt däckhotell på alla våra anläggningar

Kontakt Hör av dig till oss

Ta kontakt med våra duktiga medarbetare för att få veta mer.

Henrik

Henrik Anshem

Däck och tillbehör Audi Halmstad

035-767 76 32 henrik.anshem@svenstigs.se
Tommy Gislaved

Tommy Petersson

Däckansvarig/Reservdelsman Gislaved

0371-58 68 03 tommy.petersson@svenstigs.se
Reservdelar Linus

Linus Grahn

Reservdelar Värnamo

0370-205 40 linus.grahn@svenstigs.se